zwemmen

Raadsel van de kluisjes

Elke donderdag begin ik mijn werkdag met een uurtje zwemmen. Zodra zoonlief naar school is, stap ik op de fiets en plons een kwartier later in het water. Terwijl ik met ‘oogkleppen’ op (zwembril) stoïcijns mijn baantjes zwem, dringen vanuit de andere banen flarden van gesprekken tot mij door en zie ik op de kant een zweminstructeur zich in het zweet werken voor zijn groep ‘aquafitters’.

Ik probeer dat allemaal langs mij heen te laten gaan, net zoals het water langs mijn lichaam glijdt. Dit is mijn moment, allerlei gedachten dwarrelen door mijn hoofd en brengen mij tot nieuwe inzichten. Zo bedenk ik mij met enige regelmaat dat ik best twee keer per week kan gaan zwemmen. Ik zit na het zwemmen namelijk met meer energie aan mijn bureau, dan wanneer ik er simpelweg naar toe fiets…

Maar goed, vandaag werd ik na het zwemmen weer eens geconfronteerd met ‘het raadsel van de volle kluisjes’. Zwemmers kunnen hun spullen opbergen in een kluisje. Muntje erin, kluisje op slot, sleuteltje mee. Dat lijkt simpel, maar soms liggen er al spullen in zo’n kluisje. Iemand anders heeft daar zijn of haar spullen achtergelaten, maar het kluisje niet afgesloten. Dat is mij al een paar keer overkomen…

Vanmorgen kwam ik na het zwemmen bij mijn kluisje en zag twee dames enigszins onthutst kijken naar zo’n vol kluisje. En zo waren er een paar. Als jij jouw kluisje niet af wilt sluiten is dat natuurlijk jouw goed recht, maar het levert wel irritatie op bij andere gebruikers. Zij denken namelijk een leeg kluisje te vinden en kunnen vervolgens hun spullen niet kwijt. Maar nog meer levert het verwarring op. Waarom sluit deze persoon het kluisje niet af? Had ie geen muntje bij zich? Als je het kluisje weer opent, krijg je het muntje terug, dus uit zuinigheid hoef je het niet te doen.

“Het is toch raar,” was een van de dames van mening. “Je hebt toch van alles bij je, op zijn minst huissleutels. Die laat je toch niet onbeheerd achter?” Speculaties over en weer. Zouden deze mensen hun waardevolle spullen in een tas hebben, die ze meenemen naar het bad? Maar waar laten ze die dan? Als je een tas op de grond zet, wordt ie helemaal nat… We kwamen er niet uit en de bewuste gebruikers waren niet in de buurt om het ze te vragen. Schouderophalend gingen de beide dames hun baantjes zwemmen en ik kleedde mij aan. Met een glimlach op mijn gezicht.

De vraag hield mij nog een tijdje bezig en terwijl ik dit typ denk ik: of vinden die mensen het gewoon vervelend om het sleuteltje van het kluisje bij zich te houden?