Verteldag

Maandag 20 maart was het Wereldverteldag. Een dag waarop mensen wereldwijd verhalen vertellen rondom eenzelfde thema. Stichting Vertellen biedt iedereen de mogelijkheid een vertelactiviteit rondom dit thema aan te melden, zodat zoveel mogelijk mensen hier kennis van kunnen nemen.

Dit jaar is het thema ‘Samen Sterk’. “Omdat het nu, meer dan ooit, van belang is samen te komen, samen te werken en samen de toekomst in te gaan. Want samen kunnen we de hele wereld aan.”

Toen ik dit voorbij zag komen, was ik weer helemaal terug bij mijn ideaal: levensverhalen schrijven. Op mijn manier (schriftelijk) vertel ik elke week diverse verhalen. En hoe mooi past mijn serie verhalen over vrijwilligerswerk in dit thema. Veel van mijn verhalen zouden zonder vrijwilligers niet eens tot stand zijn gekomen, maar slechts in een enkel verhaal staat die vrijwilliger centraal. Eind 2020 begon mijn serie met een artikel over de winnaars van de Overijsselse Vrijwilligersprijzen in de gemeente Hellendoorn. Sindsdien vertel ik elke maand het verhaal van een specifieke vrijwilliger of de organisatie waar hij/zij voor werkt. Vrijwilligers kennen als geen ander het belang van ‘samen sterk’.

Verhalen vertellen kun je dus op verschillende manieren doen. Zo’n tien jaar geleden kwam ik in contact met een fotograaf. Zij vertelde tijdens de kennismaking dat zij verhalen vertelt. In beeld. Lachend keek ik haar aan en vertelde dat ik ook verhalen vertel, maar dan op schrift. We hadden direct een klik. We doen hetzelfde, maar op een totaal andere manier. Vullen elkaar aan. En we kunnen ons werk niet doen, zonder dat iemand ons zijn verhaal mondeling vertelt.

Daarom geniet ik elke keer weer van de gesprekken die ik voer. Mensen vertellen mij veel. Meer dan ik nodig heb om hun verhaal goed te schrijven, maar noodzakelijk voor de nodige diepgang in dat verhaal. Niet alleen voor verhalen in de krant, ook voor het verhaal dat jij wilt vertellen op jouw website of in jouw blog. Dat jij jouw werk zo goed mogelijk doet en dat je daar geld mee verdient, weet iedereen wel. Dat jij als autismecoach veel leert van jouw cliënten en daar andere cliënten verder mee kunt helpen, is niet zo duidelijk. Samen doen we dat.

Ik luister meestal ‘tussen de regels’ door. Zie de lach op jouw gezicht, hoor de toon in je stem en begrijp waarom je doet wat je doet. En dat zet ik op papier.
Ik vertel jouw verhaal en dat past vrijwel altijd in het thema ‘samen sterk’.